fbpx

Cancerul de col uterin – cauze, preventie, tratament

Din articol:

Cancerul de col uterin este unul din ucigasii cei mai de temut ai femeilor, fiind al 4-lea cel mai intalnit tip de cancer in randul femeilor.

La nivel mondial, anual, peste 500.000 de femei sunt diagnosticate cu cancer de col uterin si mai mult de jumatate dintre ele se sting din cauza acestei boli nemiloase. In Romania, anual, se imbolnavesc de cancer de col uterin aproape 5000 de femei si sunt inregistrate aproape 2000 de decese cauzate de aceasta boala. Romania este tara care ocupa primul loc in Uniunea Europeana in privinta mortalitatii de cancer de col uterin!

Diagnoticat in faza incipienta, pacientul are o rata de vindecare de 90% pana la 98%. Cu toate acestea, fiind de obicei asimptomatic, cancerul de col uterin ucide aproape 50% din pacientele diagnosticate cu aceasta maladie.

Cauzele aparitiei cancerului de col uterin

 

De ce ne imbolnavim de cancer de col uterin?

Principala cauza a cancerului de col uterin este infectia cu anumite tulpini ale virusului HPV – Human Papillomavirus. Infectia cu HPV, atentie, este si cea mai frecventa boala cu transmitere sexuala.

Au fost depistate pana in prezent mai mult de 120 de tipuri de HPV si, surpriza, 15 dintre aceste genotipuri de HPV cauzeaza acest tip de cancer. Ba chiar mai mult decat atat, tipurile de HPV 16 si 18 sunt responbile pentru 70% din imbolnavirile de cancer de col uterin la nivel mondial.

ATENTIE! Nu toate tipurile de HPV cauzeaza cancer. Numeroase femei cu un sistem imunitar puternic NU dezvolta aceasta afectiune.

HPV nu cauzeaza doar cancerul de col uterin, ci si cancerul vulvar, cancerul vaginal, cancerul anal, cancerul penian si cancerul orofaringeal. Acest virus este atat de periculos incat 8 din 10 femei, care sunt active sexual, sunt infectat cu acest virus cel putin o data de-a lungul vietii lor.

Partea buna, daca o putem numi astfel, este ca virusul HPV cauzeaza aparitia verucilor, adica a negilor. Odata aparute aceste semne, pacientele pot lua masuri pentru prevenirea cancerului de col uterin.

Ce alti factori cauzeaza cancerul de col uterin?

• Factorul genetic poate declansa cancerul de col uterin.
• Sexul neprotejat cu parteneri diversi poate cauza cancer de col uterin;
• Inceperea vietii sexuale foarte devreme, din adolescenta;
• Alte boli cu transmitere sexuala cum ar fi: HIV, sifilis sau chlamydia. HIV-ul cauzeaza SIDA, iar aceasta boala slabeste atat de mult sistemul imunitar incat favorizeaza infectarea cu HPV.
• Obezitatea poate fi, de asemenea, un factor favorizant al cancerului de col uterin.
• Femeile care utilizeaza anticonceptionale multi ani se pot imbolnavi de cancer de col uterin.
• Femeile fumatoare sunt de doua ori mai expuse decat nefumatoarele in ceea ce priveste imbolnavirea de cancer de col uterin.

Cum se manifesta cancerul de col uterin?

In faza incipienta, din pacate, cancerul de col uterin este asimptomatic. Ulterior, indiciile cancerului de col uterin sunt:
• Sangerari nefiresti intre ciclurile menstruale;
• Menopauza la o varsta neobisnuita;
• Scurgeri vaginale abundente si/sau cu miros neplacut;
• Durere in timpul contactului sexual;
• Durere la nivelul abdomenului.

cancerul de col uterin
Foto cancer de col uterin stadializare. Sursa: arasnet.ro

Cum prevenim cancerul de col uterin?

Pentru a preveni sau pentru a diagnotica la timp aceasta maladie, femeile active din punct de vedere sexual trebuie sa faca anual testul citologic Babes-Papanicolau. Acest test NU doare si NU prezinta riscuri. Testul Babes-Papanicolau indica cu exactitate modificarea celulelor colului uterin si ajuta la diagnosticarea timpurie a acestui tip de cancer.

Cum se trateaza cancerul de col uterin?

In functie de stadiul bolii si de tipul tumorii, medicul stabileste tratamentul impreuna cu pacienta. Metodele de tratament personalizate au cea mai mare rata de succes.

Cancerul de col poate recidiva?

Din pacate, in anumite cazuri poate recidiva. Pentru a diminua cat mai mult rata de recidiva, in primii 2 ani de la tratarea pacientei de cancer de col uterin, este recomandat ca aceasta sa faca un consult medical ginecologic la fiecare 3 luni. Daca in decursul a 2 ani cancerul nu recidiveaza, atunci controalele medicale se pot realiza la fiecare 6 luni.

Cancerul de col uterin poate fi prevenit si prin vaccinare.

In cazul cancerului de col uterin, tratamentele recomandate de obicei sunt:
• Interventia chirurgicala – histerectomia, adica extiraparea uterului, colului uterin, a ovarelor si a trompelor uterine.
• Radioterapia.
• Chimioterapia – in anumite cazuri.

DE RETINUT! Atat femeile, cat si barbatii por fi purtatori ai virusului HPV! Asadar, pentru prevenirea infectarii cu virsului HPV foloseste prezervativul in timpul actului sexual, mai ales daca esti intr-o relatie deschisa cu partenerul tau.
Respecta-ti sanatatea si pretuieste-ti viata!

Simptome care pot semnala probleme de tip ginecologic VIDEO

Cancer de col uterin tratament Cluj Napoca. Dr. Bogdan Amza, clinica Venart. Informatii si programari +40 364 140 261

Afla mai mult despre: tratamentul herniilortratament obezitatechirurgie bariatricagastric sleeve clujginecologie cluj

Distribuiti

Citeste si:

Incepe conversatia
Cu ce va pot ajuta?