Ce este histerectomia?
Histerectomia reprezinta indepartarea pe cale chirurgicala a uterului. In unele cazuri, odata cu uterul se indeparteaza si ovarele si trompele uterine, procedura fiind denumita salpingo-ooforectomie.
Desi este efectuata destul de frecvent, actualmente exista si alte optiuni terapeutice ale afectiunilor ginecologice, astfel incat histerectomia poate fi evitata in cele mai multe din cazuri.
In cele mai multe cazuri, histerectomia este o procedura chirurgicala electiva, folosita in tratamentul afectiunilor ginecologice necanceroase care nu au raspuns satisfacator la alte variante de tratament. Aceasta interventie chirurgicala este indicata femeilor ce nu doresc o sarcina si care au epuizat alte variante terapeutice.
Histerectomia poate fi efectuata si atunci cand viata femeii este pusa in pericol, cum ar fi, de exemplu, in cazul hemoragiilor severe din timpul nasterii, a cancerului de col uterin sau de endometru (cancer uterin).
Cand se recomanda histerectomia?
Indicatiile histerectomiei sunt:
– hemoragii masive in timpul menstrelor sau a sarcinii
– fibroame uterine
– prolaps uterin
– endometrioza sau adenomioza
– durere pelvina cronica (numai cand este produsa de o afectiune ce se poate corecta prin histerectomie)
– cancer uterin sau de col uterin.
Din fericire, in prezent exista si alte optiuni terapeutice pentru fibroamele uterine, hemoragiile masive din timpul menstruatiei sau pentru endometrioza, astfel incat tot mai putine femei necesita histerectomie. Totusi, in cazul in care nu exista un raspuns satisfacator la aceste variante terapeutice, femeia continuand sa prezinte simptome severe, se recurge la histerectomie.
Cate tipuri de histerectomii exista?
Exista trei tipuri majore de histerectomie:
– histerectomia totala este o procedura chirurgicala prin care se indeparteaza uterul si colul uterin (acesta reprezinta “gatul” uterului si face legatura dintre uter si vagin)
– histerectomia subtotala pastreaza colul uterin, fiind indepartat numai uterul; mai este denumita si histerectomie “supracervicala” sau “partiala”; are un timp de recuperare mai scurt, un risc mai mic pentru aparitia infectiilor, a leziunilor cailor urinare si sangereaza mai putin decat histerectomia totala
– histerectomia radicala indeparteaza uterul, cervixul (colul uterin), ovarele, toate structurile ce sustin uterul, si uneori, ganglionii limfatici; este indicata in tratamentul cancerului uterin, de col uterin sau al endometriozei.
Alegerea tipului de histerectomie
Desi histerectomia totala a fost preferata de medici pentru o buna perioada de timp, actualmente, atat femeile cat si medicii, opteaza pentru varianta subtotala. Alegerea dintre aceste doua variante poate fi dificila, deoarece exista putine studii care sa compare avantajele pe termen lung a celor doua proceduri.
Factorii care sunt cel mai des luati in calcul in alegerea variantei de histerectomie sunt:
– riscul pentru aparitia cancerului cervical: in mod traditional, medicii au recomandat histerectomia totala pentru a elimina riscul aparitiei cancerului de col uterin; in prezent, starile precanceroase ale colului uterin pot fi depistate foarte usor, prin folosirea anuala a testului Babes-Papanicolau; cancerul cervical a fost depistat la mai putin de 0,1% dintre femeile ce au suferit in antecedente o histerectomie subtotala;
– confortul sexual: unii medici considera ca histerectomia subtotala este improbabil sa determine alterarea sensibilitatii regionale (deoarece sunt afectati mai putini nervi comparativ cu histerectomia totala); totusi, studii recente nu au demonstrat diferente semnificative intre cele doua proceduri din punct de vedere al confortului sexual
– functia tractului intestinal si a vezicii urinare: histerectomia subtotala nu determina lezarea ureterelor (cai urinare de fac legatura intre rinichi si vezica urinara); in cazul histerectomiei totale, lezarea ureterelor apare in 0,5% pana la 3% din cazuri; functionarea vezicii urinare si a tractului intestinal nu este afectata diferentiat de cele doua procedee chirurgicale;
– sangerari vaginale asemanatoare menstrelor: dupa o histerectomie subtotala asociata cu administrarea medicatiei hormonale de substitutie, aproximativ 7% dintre femei acuza aparitia unor sangerari ciclice deranjante; acest lucru este posibil deoarece, dupa interventia chirurgicala, o parte din celulele endometriale (ale mucoasei uterine) se ataseaza de cervix, ducand la aparitia acestor sangerari.
Medicul, impreuna cu pacienta, trebuie sa ia in calcul si alte variante terapeutice inainte de a practica histerectomia. Tipul de histerectomie ce va fi efectuat, depinde de afectiunea ginecologica, de dimensiunea si pozitia uterului si de starea generala de sanatate a pacientei.
Tehnici chirurgicale
Tehnicile chirurgicale pentru histerectomie (modul in care va fi indepartat uterul) sunt:
– histerectomia abdominala
– histerectomia vaginala
– histerectomia vaginala laparoscopica
– histerectomia supracervicala laparoscopica.
Compararea tehnicilor de histerectomie – Avantaje si dezavantaje
Exista cateva tehnici prin care se poate realiza o histerectomie, fiecare cu avantajele si dezavantajele sale. In functie de motivul pentru care se realizeaza interventia chirurgicala, pacienta poate alege intre doua sau mai multe variante. Pentru un cancer complicat, ce necesita un acces maxim si o examinare minutioasa a regiunii, cea mai indicata va fi abordarea abdominala a uterului.
1. Ce este histerectomia vaginala?
Aceasta presupune o incizie mica la nivelul peretelui vaginal. In cursul interventiei se pot extirpa si ovarele sau alte organe. Histerectomia vaginala este preferata in cele mai multe din cazuri (exceptie facand cancerele sau alte afectiuni ce necesita incizie abdominala) datorita recuperarii rapide postoperatorii.
Indicatiile histerectomiei vaginale sunt:
– indepartarea unor fibroame uterine de dimensiuni mici;
– uter cu volum normal sau usor marit; chirurgii cu experienta bogata pot indeparta si un uter semnificativ marit fara aparita complicatiilor;
– cand nu este prezenta endometrioza.
Aceasta tehnica chirurgicala necesita mai multa precizie si experienta din partea medicului comparativ cu histerectomia abdominala, deoarece are un risc mai mare de aparitie a leziunilor organelor de vecinatate.
Avantaje
– indeparteaza uterele de volum normal sau usor marit si fibroamele de dimensiuni mici (unii chirurgi mai experimentati pot extirpa si utere semnificativ marite de volum)
– comparativ cu histerectomia abdominala sau histerectomia vaginala laparoscopica, necesita un timp de recuperare mai scurt – este mai putin dureroasa si nu lasa cicatrici abdominale
Dezavantaje
Comparativ cu histerectomia abdominala:
– nu permite un acces larg la organele pelvine – medicul nu poate indeparta un uter semnificativ marit de volum, fibroame de dimensiuni mari, endometrioza, adenomioza sau aderentele
– nu este folosita in tratamentul chirurgical al cancerelor – poate necesita conversia in histerectomie abdominala daca medicul nu poate indeparta un uter de volum crescut, endometrioza, adenomioza sau aderentele.
2. Ce este histerectomia abdominala?
Acest tip de histerectomie este practicata printr-o incizie larga la nivelul peretelui abdominal si permite medicului cel mai bun acces la organele pelvine. Prin aceasta tehnica pot fi indepartate si ovarele sau alte organe pelvine.
Indicatiile histerectomiei abdominale sunt:
– uter marit semnificativ de volum;
– fibroame uterine mai mari de 20 cm, localizate in vecinatatea vaselor sanguine;
– cancere uterine, cervicale sau ovariene;
– tumora ovariana ce nu poate fi diagnosticata prin ultrasunete (ecografie);
– cicatrici tisulare (aderente) la nivelul regiunii pelvine sau endometrioza severa.
Daca se considera ca tratamentul cel mai bun pentru endometrioza o reprezinta histerectomia, atunci incizia abdominala este preferata celei vaginale; de exemplu, in cazul in care se impune indepartarea cicatricilor tisulare (aderentelor) sau a focarelor de endometrioza, pentru a reda functia normala organelor din vecinatate.
Avantaje
– permite chirurgului un acces si o vizibilitate mai buna asupra organelor pelvine
– permite indepartarea unui uter de dimensiuni mari sau a zonelor mari de endometrioza, adenomioza si a aderentelor
– implica un timp mai scurt de anestezie comparativ cu procedurile laparoscopice
Dezavantaje
Comparativ cu alte tipuri de histerectomie:
– necesita un timp mai lung petrecut sub anestezie decat in cazul histerectomiei vaginale
– necesita o perioada mai lunga de spitalizare si recuperare
– costuri mai mari decat histerectomia vaginala
– este mai dureroasa
– lasa cicatrici vizibile la nivelul peretelui abdominal; se poate practica si o incizie mai estetica, la nivelul liniei lenjeriei.
3. Ce este histerectomia vaginala laparoscopica?
Histerectomia laparoscopica foloseste un instrument pentru vizualizare (laparoscopul) si alt instrumentar chirurgical, ce vor fi introduse in abdomen printr-o incizie vaginala si prin una sau mai multe incizii abdominale. Prin acesta tehnica pot fi indepartate si ovarele sau alte organe pelvine. Uterul este detasat de ligamente si indepartat pe cale vaginala.
Indicatiile procedurii sunt:
– fibroame uterine de dimensiuni mici si medii;
– uter usor marit de volum;
– la paciente nulipare (care nu au nascut niciodata);
– pentru indepartarea endometriozei sau a aderentelor (cicatricilor) limitate la nivelul uterului, a ovarelor sau a trompelor uterine;
– indepartarea ovarelor concomitent cu histerectomia vaginala. Histerectomia vaginala laparoscopica este o tehnica chirurgicala noua, ce necesita personal specializat.
Avantaje
– permite medicului examinarea organelor pelvine, indepartarea chisturilor, aderentelor, fibroamelor si a zonelor de infectie
– comparativ cu histerectomia abdominala, necesita un timp mai scurt de spitalizare si este mai putin dureroasa
– produce cicatrici mai mici la nivelul peretelui abdominal comparativ cu histerectomia abdominala
Dezavantaje
Comparativ cu alte tipuri de histerectomie:
– poate necesita conversia in histerectomie abdominala, daca medicul nu poate indeparta un uter de dimensiuni mari, a zonelor de endometrioza, adenomioza sau a aderentelor
– costuri ridicate
– are risc mare de producere a leziunilor iatrogene (accidentale) daca chirurgul nu are suficienta experienta.
4. Ce este histerectomia supracervicala laparoscopica?
Histerectomia supracervicala laparoscopica consta in introducerea laparoscopului si a instrumentelor chirurgicale, prin cateva mici incizii efectuate la nivelul peretelui abdominal. Uterul este indepartat in bucati mici, dar cervixul este lasat intact (aceasta procedura mai este cunoscuta sub denumirea de histerectomie partiala sau subtotala). Aceasta interventie chirurgicala determina durere si sangerare minima, iar majoritatea femeilor isi pot relua activitatile zilnice normale, la una sau doua saptamani postoperator.
Indicatiile histerectomiei supracervicale laparoscopice sunt:
– indepartarea fibroamelor uterine indiferent de dimensiune
– indepartarea uterului indiferent de volumul acestuia.
Histerectomia supracervicala laparoscopica este o tehnica chirurgicala noua, ce necesita personal specializat.
Avantaje
– comparativ cu histerectomia abdominala, necesita un timp mai scurt de spitalizare si recuperare; este mai putin dureroasa
– lasa cicatrici mici la nivelul abdomenului, comparativ cu histerectomia abdominala
Dezavantaje
Comparativ cu alte tipuri de histerectomie:
– poate necesita convertirea in histerectomie abdominala daca medicul nu poate indeparta un uter de dimensiuni mari, a zonelor de endometrioza, adenomioza sau a aderentelor
– costuri ridicate
– are risc mare de producere a leziunilor iatrogene (accidentale) daca chirurgul nu are suficienta experienta.
Dr Bogdan Amza – Problemele ginecologice, simptome si tratament
Afectiunile ginecologice sunt probleme ce se adreseaza exclusiv persoanelor de gen feminin. In majortatea familiilor exista cel putin un membru de sex feminin ce a suferit macar odata de chist ovarian sau fibrom uterin, ori de alte probleme de acest gen. Este indicat sa se faca cel putin un control de rutina pe an, adica indiferent daca va simtiti rau sau nu, este necesar sa mergeti la doctorul ginecolog cel putin o data pe an.
Simptome care pot semnala probleme de tip ginecologic:
• Sangerari vaginale, in afara menstruatiei
• Secretii vaginale urat mirositoare
• Balonare frecventa (care mai poate fi insotita de mictiuni frecvente si de durere in timpul actului sexual)
• Durere in timpul actului sexual
• Menstruatii dureroase
• Menstruatii neregulate
Problemele ginecologice netratate pot duce la probleme de fertilitate.
Toate aceste probleme se dignosticheaza de catre medicul ginecolog si se pot trata atat de catre medicul ginecolog cat si de catre medicul chirurg, prin proceduri clasice cat si laparoscopice.
La clinica VenArt se recomanda in principiu interventia laparoscopica, atat pentru chiste ovariene cat si pentru desfundari de trompe, fibroame uterine sau cancere ale uterului.
Ce este laparoscopia?
Laparoscopia reprezinta introducerea unei camere video printr-o incizie de 10 mm (aprox 1 cm) si creearea a inca maxim 4 incizii de 1 cm sau jumatate de cm prin care se introduc instrumente necesare manevrarii si efectuarii operatiei.
Durerile dupa aceasta procedura sunt unele minime iar spitalizarea este de maxim o zi (practic in a doua zi dupa interventie puteti merge acasa).
Medicatia impotriva durerii oferita la domiciliu este una minima, eventual se ofera un antiinflamator obisnuit (de exemplu: nurofen sau ketonal), care de regula se foloseste si ca tratament impotriva durerilor menstruale.
Recuperarea este, de asemenea, una rapida iar intoarcerea la locul de munca se face in maxim o saptamana. Aceasta se poate efectua si mai rapid, in functie de toleranta fiecarei paciente.
Afla mai mult despre: ginecologie cluj