fbpx

Hernia epigastrica – Generalitati, tratament chirurgical

hernie epigastrica infografic

Din articol:

Hernie epigastrica (hernie linie alba) – Tratamentul herniilor Cluj Napoca. Dr. Bogdan Amza, clinica Venart. Programari: +40 364 140 261. 

Generalitati – Hernia epigastrica cunoscuta si sub denumirea de hernie linie alba este hernia situata in partea inferioara a cutiei toracice, deasupra buricului, de-a lungul liniei mediane a abdomenului. O hernie este o proeminenta anormala a unei structuri sau tesut, situata de obicei in peretele abdominal. In cazul unei hernii epigastrice, tesutul gras si foarte rar, intestinele, depasesc linea alba localizata sub cutia toracica. Linea alba sau linia alba este portiunea de tesut conjunctiv vizibil, care se intinde din mijlocul abdomenului, intre muschii abdominali.

O hernia epigastrica se prezinta ca o protuberanta de mici dimensiuni situata intre coaste si ombilic. Aceasta nu devine mai mare decat dimensiunea unei mingi de golf. Hernia epigastrica este rareori localizata in alte regiuni decat linea alba si este, de obicei, urmarea unui defect congenital sau o slabiciune in tesutul conjunctiv sau muschii abdominali. Tesutul gras, intestinele sau alte structuri se pot umfla si trece prin peretele abdominal slabit, dar in general, o hernie epigastrica este prea mica si se caracterizeaza doar prin protuberanta a peritoneului sau mucoasei peretelui abdominal. Acest tip de hernie apare cel mai frecvent la nastere.

In majoritatea cazurilor, acest tip de hernie este nedureroasa, cu putine simptome. Printre manifestari se numara o usoara umflatura sub piele, care tinde a se mari atunci cand sunt incordati muschii abdominali.

Pe de alta parte, atunci cand apar complicatii, bolnavul poate resimti dureri in zona abdominala, febra, modificari de culoare ale pielii, greata si varsaturi. Aceste simptome rare de hernie epigastrica trebuie sa fie raportate medicului la scurt timp dupa manifestare, deoarece ele pot indica o complicatie a herniei epigastrice. De fapt, o hernie insotita de aceste simptome este de obicei considerata o urgenta medicala.

Hernie epigastrica – Tratament chirurgical

Cum se trateaza hernia epigastrica?

Singurul tratament al herniei epigastrice il reprezinta interventia chirurgicala. Operatia de hernie epigastrica se efectueaza de obicei sub anestezie generala si poate fi realizata ambulatoriu. O atentie deosebita trebuie acordata pentru pregatirea copiilor (majoritatea bolnavilor sunt copii) pentru aceasta interventie. Interventia chirurgicala este efectuata de un chirurg pediatru sau un chirurg specialist in chirurgie colo-rectala pediatrica.

Cum se desfasoara operatia de hernie epigastrica (hernie linie alba)?

Odata ce anestezia este facuta, chirurgul va face cate o incizie in ambele parti ale herniei. Intr-una din incizii este introdus un laparoscop, iar in cealalalta incizie sunt utilizate celelalte instrumente chirurgicale. Chirurgul va izola apoi partea de tesut abdominal care impinge in peretele muscular abdominal. Acest tesut se numeste sac hernial. Medicul reaseaza sacul hernial in pozitia normala si incepe sa repare defectul muscular.

Daca defectul muscular este mic, acesta poate fi remediat prin sutura. Suturile vor fi permanente si vor preveni revenirea herniei. Pentru defectele mari, chirurgul nu va opta pentru repararea prin sutura. In acest caz, acesta va folosi o plasa speciala pentru a se acoperi gaura.

Aceasta plasa speciala va fi permanenta si va impiedica revenirea herniei. Utilizarea de plasa pentru remedierea herniilor mari reprezinta un tratament standard, dar aceasta este posibil sa nu fie adecvata in cazul in care bolnavul are prezent in istoricul sau medical respingerea implanturilor chirurgicale sau o alta conditie ce impiedica utilizarea acestora.

Dupa ce portiunea herniata a fost suturata sau i-a fost aplicata plasa chirurgicala, laparoscopul si celelalte instrumente medicale pot fi indepartate, iar inciziile inchise. Inciziile pot fi inchise in mai multe moduri: prin cusaturi cu ata chirurgicala (care va fi indepartata la o vizita medicala ulterioara), printr-un lipici special care este utilizat pentru a inchide inciziile mici sau niste bandaje mici speciale, numite steri-benzi.

Sursa

INFOGRAFIC – Ce este si cum se manifesta hernia epigastrica

 

Hernia epigastrica infografic

 

Citeste si: Tratamentul herniilor Cluj Napoca. Hernie inghinala – Cauze, simptome, factori de risc

Distribuiti

Citeste si:

Incepe conversatia
Cu ce va pot ajuta?