fbpx

Micsorarea stomacului (gastric sleeve)

gastric sleeve

Din articol:

Ce este micsorarea stomacului?

Micsorarea stomacului (gastric sleeve) este o operatie ce elimina aproximativ 75% din stomac. Ea se face laparoscopic si scopul ei este de a face pacientul sa manace cat mai putin, ducand astfel la o scadere ponderala importanta, sigura si pe termen lung.

In ce consta operatia de micsorare stomac?

Gastrectomia longitudinala cunoscuta ca si Gastric Sleeve (in engleza) presupune indepartarea portiunii laterale a stomacului de-a lungul micii curburi, de langa esofag si pana la antrul gastric.

Gastrectomia longitudinala este cea mai noua metoda chirurgicala utilizata in tratamentul obezitatii.

Efectuarea acestei operatii prin abord laparoscopic (operatie minim invaziva) este posibila datorita progreselor enorme pe care le-a inregistrat tehnologia medicala actuala in domeniul electrochirurgiei si al suturilor mecanice.

Care sunt avantajele operatiei de micsorare a stomacului?

Micsorarea stomacului are cel mai bun raport risc/beneficiu. Altfel spus, obtine rezultate comparabile cu gastric by-pass dar fara complicatiile potentiale ale acestuia .

Acest lucru oferă multe beneficii, cum ar fi nivelurile reduse de foame, cantitati mici de mancare si ca efect scadere ponderala sigura, stabila si importanta cu o viata normala, fara restrictii, dupa operatie.

Există o dieta speciala dupa gastric sleeve ?

Răspunsul la această este da! Dieta dupa micsorarea stomacului este foarte importantă și este important sa intelegeti pe deplin rolul acesteia. Aceasta dieta se tine in primele 2 saptamani dupa operatie.

Imediat după gastrectomia longitudinala veti consuma timp de 7 zile numai lichide iar apoi zilele 7-14 mancare pasata. Din a 3-a saptamana veti putea consuma alimente solide ca inainte de operatie.

Scopul dieteti este sa lase stomacul sa se vindece si va ofere ragaz a va adapta alimentatia la noul mic stomac.

Cât de mult puteti mânca dupa micsorarea stomacului (gastric sleeve)?

Acest lucru variaza in functie de volumul stomacului restant, varsta, viteza cu care mancati si tipul hranei consumate. In principiu dupa operatie veti putea maca cateva ligurite. Cu timpul veti putea manca mai mult dar niciodata mai mult de jumatate din cat mancati inainte de operatie.

Ce puteți mânca dupa micsorarea stomacului?

Incepand cu a 3-a saptamana dupa micsorarea stomacului veti putea manca ORICE doar nu în cantitatii mari. Spre deosebire de inelul gastric unde exista o zona ingusta data tocmai de inel, aici stomacul este doar mai stramt dar nu intr-atat incat sa se poate bloca mancarea in interiror.

Desigur, nu trebuie sa exagerati cu dulciurile care consumate des pot scadea randamentul operatiei de micsorare a stomacului.

Veti pierde in greutate dupa operatia de micsorare a stomacului (gastric sleeve)?

Da, veți pierde kilograme, atâta timp cât veti urma toate instrucțiunile pe care medicul vi le stabilește. Cei mai multi pacienti pierd aproximativ 50% -70% din surplusul ponderal in primul an de la operatie.

Cat costa operatia de micsorare a stomacului (gastrectomie longitudinala)?

Aceasta operatie utilizeaza niste instrumente speciale fara de care realizarea ei ar fi imposibila. Casa nationala de asigurari nu acopera costul acestor materiale, astfel ca operatia are un cost indiferente ca se face in spitalul de stat sau in cel privat. Pentru mai multe detalii privind pretul unei interventii de miscorare de stomac puteti suna la numarul de telefon +40 364 140 261. Colegii de la receptie va vor raspunde la orice intrebare.

In cat timp slabesc dupa operatie de micsorare stomac?

In primul an, in medie se pierd cam 2-4 kg. Exisat perioade de platou cand nu se slageste deloc. Ele sunt normale. Nu va cantariti zilnic. Nu dezvoltati obsesia cantarului. gastrectomia longitudinala duce la scadere ponderala in mod sigur si pe termen lung. Cei mai multi pacienti pierd aproximativ 50% -70% din surplusul ponderal in primul an de la operatie.

Exista sansa sa ma ingras la loc dupa operatia de micsorare a stomacului?

Nu la acelasi nivel anterior operatiei. La cativa ani dupa operatia de micsorare a stomacului (gastrectomia longitudinala) scaderea ponderala se opreste si in functie de obiceiurile alimentare si efortul fizic depus curba ponderala stagneaza sau poate creste usor. Niciodata insa, nu veti atinge greutatea avuta inaintea operatiei.

Micsorare stomac – Care sunt avantajele operatiei de micsorare a stomacului?

Citeste si: Tratamentul obezităţii morbide – Cine poate fi tratat prin chirurgia bariatrică?

La pacientii cu gastrectomie longitudinala s-au raportat rezultate superioare altor metode restrictive in legatura cu diminuarea excesului ponderal.

In plus, micsorarea stomacului nu presupune utilizarea unor materiale suplimentare (banda textila, inel de silicon, sistem de ajustare a calibrului benzii gastrice) care pot genera, in timp, reactii sau stari morbide asociate.

La pacientii care prezinta comorbiditati importante asociate obezitatii abordul miniminvaziv (laparoscopic) scade riscul de aparitie a complicatiilor postoperatorii.

Rezultatele operatiei de micsorare a stomacului

In urma acestei operatii toti pacientii au scazut in greutate. Excesul ponderal a fost redus in medie cu 38% la 6 luni, cu 61% la 12 luni si cu 74% la 24 de luni. Indicele de masa corporeala mediu a evoluat de la 52.1 kg/m2 preoperator, la 42,5 kg/m2 la 6 luni , la 39,4 kg/m2 la 12 luni si la 33,5 kg/m2 la 24 de luni postoperator.

Micsorare stomac – Intrebari frecvente

Există riscuri si complicatii dupa operatia de micsorare a stomacului (gastrectomia longitudinala)?

Da, ca la orice operatie exista riscuri si complicatii. Ele apar in procente diferite in functie de literatura medicala citata.

Complicatii posibile gastric sleeve

  • sangerare in timpul operatiei sau dupa aceasta;
  • fistula gastrica;
  • infectii;
  • tromboza venoasa;
  • stenoza gastrica.

Micsorare stomac –  Complicatii si riscuri

Poate aparea senzatia de voma, varsatura?

Da. Daca veti manca repde si mai mult decat incape in stomac la inceputul mesei, veti varsa! Este i portant sa nu vi se intample asta. Pentru a preveni acest incident, mancati incet, mestecati bine si nu uitati ca nu trebuie sa terminati tot ce aveti in farfurie. Vremurile cand puteati face acest lucru au apus. Acum trebuie sa va opriti imediat ce simtiti ca stomacul s-a umplut.

Gastric sleeve Cluj – Complicatii pe termen lung

Aceasta operatie are un istoric de 5-7 ani. Pana acum nu s-au descris complicatii la distanta(ani de zile) dupa gastrectomia longitudinala. Literatura de specialitate compara gastrectomia longitudinala cu rezectiile gastrice pentru boala ulceroasa din urma cu 20-40 ani, care nu au fost grevate de complicatii grave si frecvente

Ce dieta trebuie sa tin dupa operatia de miscsorare stomac?

Singura perioada ce necesita dieta este reprezentata de primele 2 saptamani dupa operatie. Apoi, din a 3-a saptamana veti putea manca normal calitativ. In principiu dupa operatie veti putea maca cateva ligurite. Cu timpul veti putea manca mai mult dar niciodata mai mult de jumatate din cat mancati inainte de operatie.

Micsorare stomac – Sarcina dupa operatia de micsorare a stomacului (gastrectomia longitudinala)?

Nu exista studii randomizate referitoare la momentul vand o sarcina ar trebui mentinuta dupa gastrectomia longitudinala.

Exista insa, o serie mare de studii de mai mica anvergura care relateaza sarcini dupa gastrectomia longitudinala, duse la termen in siguranta, fara complicatii. Singura restrictie este legata de o curba ponderala stabila, lucur care se obtine in medie, dupa 1-2 ani.

Cum se desfasoara operatia de micsorare a stomacului (gastric sleeve)?

  • Consult si discutie cu chirurgul si anestezistul;
  • Regim hiperproteic de 7 zile anteriror interventiei;
  • Operatia se face laparoscopic cu anestezie generala. Spitalizare intre 2 – 5 nopti;
  • Dieta speciala timp de 14 zile;
  • Reintegrare sociala (reintoarcerea la locul de munca) dupa 7 zile de la operatie.

Micsorare stomac – Urmariarea dupa operatia de micsorare a stomacului?

Este necesar controlul anumitor analize la 3, 6, 12 luni dupa gastrectomie longitudinala. In functie de rezultate poate fi necesara administrarea de vitamine.

miscrorare stomac gastric sleeve infografic
Infografic ce este gastric sleeve

Afla mai mult despre:  chirurgia bariatrica

Distribuiti

Citeste si:

Incepe conversatia
Cu ce va pot ajuta?