Tratamentul endoscopic al varicelor – Ce trebuie sa retii?
Cel mai probabil nu vei avea nevoie de aceasta procedura. Exceptie este cazul in care varicele tale provoaca ulcere severe la nivelul pielii.
Daca, totusi, la recomandarea medicului apelezi la chirurgia endoscopica pentru a-ti trata varicele, retine ca iti poti relua activitatea normala in decurs de cateva saptamani.
Tratamentul endoscopic al varicelor – Ce trebuie sa stii despre operatia varicelor
Valvele deteriorate din interiorul venelor de la picioare nu pot fi “reparate”, asa ca cel mai bun mod prin care poate fi rezolvata aceasta problema ce tine de circulatia sangelui in picioare este ca medicul sa indeparteze venele afectate.
Obiectivul interventiei chirurgicale este de prelua presiunea exercitata pe venele pielii de la picioare, prin impartirea si – de cele mai multe ori – indepartarea principalelor vene de la nivelul pielii picioarelor.
Indepartarea varicelor (venele dilatate si ingrosate) nu afecteaza circulatia sangelui, deoarece alte vene si, in special, venele profunde, din structura piciorului, preiau aceasta sarcina.
Cand este indicata interventia chirurgicala
Aceasta operatie pentru tratamentul varicelor este indeosebi indicata pentru pacientii cu:
- ulceratii sau acolo unde exista amenintarea unui ulcer venos, care rezulta de pe urma varicelor netratate la timp;
- daca venele au cauzat sangerare prin piele;
- flebita (inflamatie a venelor de la picioare si mai ales a venelor care sunt aproape de suprafata pielii), varice mari si dureri si disconfort in zona venelor de la picioare.
Exista mai multe moduri prin care medicul poate inchide sau “sigila” vena cu probleme, iar una dintre ele este chirurgia endoscopica. Pe langa aceasta, exista tratamente pentru varice (care inchid venele cu probleme) de tipul: scleroterapiei, microscleroterapiei, terapiei cu laser, termoablatiei endovenoase.
Insa tratamentul mai include si unele modalitati prin care venele varicoase sunt indepartate/scoase. Exista doua proceduri care fac acest lucru:
- flebectomia ambulatorie si
- smulgerea (stripping) venelor si ligaturarea venelor.
Ce inseamna inchiderea definitiva a venelor in ceea ce priveste tratamentul varicelor? Cand medicul tau inchide o vena varicoasa, sangele tau va circula pur si simplu catre alte vene, isi va schimba traseul. Dupa ce vena este inchisa, ea va disparea. Exista, asadar, mai multe proceduri la care medicul poate apela pentru a inchide o vena “defecta”.
Tratamentul endoscopic al varicelor – Cand se apeleaza la chirurgia endoscopica pentru a trata varicele?
Pentru operatia endoscopica a varicelor, medicul chirurg va face o mica incizie in pielea pacientului, in apropierea venei varicoase. El foloseste apoi o camera mica de filmat, aflata la capatul unui tub foarte subtire, pe care o misca prin interiorul venei.
Un dispozitiv chirurgical de la capatul camerei video este folosit pentru a inchide vena. Aceasta procedura ce are la baza chirurgia endoscopica este folosita doar in cazurile severe, cand varicele cauzeaza aparitia ulcerelor venoase pe pielea pacientului. Dupa aceasta procedura, pacientul are nevoie de o perioada relativ scurta de recuperare.
Ce reguli trebuie sa respecti dupa tratamentul endoscopic al varicelor
Cand ajungi acasa de la spital, respecta recomandarile medicului tau in ceea ce priveste activitatea fizica. Sedentarismul iti creste riscul de a dezvolta un cheag de sange periculos, asa ca tine cont de sfaturile medicului.
Nu poti preveni formarea varicelor, insa poti sa impiedici agravarea varicelor existente. Poti lua, de pilda, unele masuri pentru a intarzia formarea altor varice:
- Evita sa stai in picioare sau pe scaun perioade lungi de timp.
- Cand stai pe scaun, evita sa iti incrucisezi picioarele (nu sta picior peste picior).
- Pentru a imbunatati circulatia sangelui prin venele de la picioare, alege activitati fizice care iti pun picioarele in miscare si care iti imbunatatesc tonusul muscular.
- Daca esti o persoana supraponderala sau obeza, cere sfatul medicului pentru a slabi intr-un mod sanatos. Pierderea kilogramelor iti va imbunatati circulatia sangelui.
- Evita sa porti haine prea stramte, in special cele care sunt mulate in zona taliei, zona inghinala (partea superioara a coapselor) si zona picioarelor. Hainele care sunt prea stramte pot agrava varicele.
Metode de tratament ale varicelor – VIDEO
Citeste si: Tratamentul cu laser endovenos in cazul venelor inestetice – VIDEO
Afla mai mult despre: tratamentul herniilor, tratament varice, tratament obezitate, chirurgie bariatrica, gastric sleeve cluj, ginecologie cluj