fbpx

Metode de tratament ale varicelor si venectaziilor

Din articol:

Tratament varice Cluj. Dr. Bogdan Amza, clinica Venart Cluj-Napoca. Informatii si programari la numarul de telefon: +40 364 140 261

Varicele, venele varicoase sau venele panza de paianjen afecteaza unul din cinci adulti, cu o incidenta mai ridicata in randul femeilor cu varsta de peste 50 de ani. Sunt vene proeminente – dilatate, inflamate si de culoare albastruie – care apar la suprafata pielii, de regula la nivelul membrelor inferioare, in zona gambelor si a coapselor. Varicele se dezvolta la femei si barbati deopotriva, insa reprezentatele sexului feminin sunt de regula mai afectate, in mod special dupa varsta menopauzei.

Care sunt cele mai eficiente metode de tratament ale varicelor?

Ce sunt varicele?

Varicele reprezinta dilatatii patologice si permanente ale venelor ce apartin sistemului venos superficial, situate in majoritatea cazurilor la nivelul membrelor inferioare. Varicele au culoarea albastruie si se formeaza din cauza unei insuficiențe venoase. Venele membrelor inferioare sunt prevazute cu valve unidirectionale, care asigura circulatia sangelui catre inima de jos in sus. Daca aceste valve isi pierd capacitatea de antireflux, venele se dilata si apar varicele.

Metoda Alpha – Ce presupune metoda de tratament ale varicelor Alpha?

Metoda Alpha este o metoda de tratare a varicelor combinata, care se aseamana cu scleroterapia cu spuma, diferenta dintre ele fiind aceea ca la scleroterapie se injecteaza o substanta, cu seringa, direct in vena, pe cand la metoda Alpha se introduce substanta printr-un cateter special, intreaga procedura desfasuranduse prin ghidaj ecografic.

Ca si indicatii pentru aceasta procedura, se recomanda in cazul unei conditii mai putin severe ale unei boli varicoase (telangiectazii, spider veins, vene reticulare, varice izolate, varice recurente, varice situate sub genunchi,) si poate fi utilizata la varice de orice dimensiune. Ca si contraindicatii ale acestei interventii avem pacientii care sufera de alergie la substanta sclerozanta precum si cei care sufera de boala arteriala ocluziva sau tromboflebita, atat profunda cat si superficiala.

Metoda Alpha reprezinta alternativa pentru vechile tratamente chirurgicale ale varicelor si are rezultate optime.

Cum se desfasoara procedura de tratament al varicelor prin metoda alpha?

Pentru inceput se realizeaza o ecografie doppler care permite vizualizarea retelei venoase a ambelor membre inferioare. Astfel se creeaza “o harta a varicelor” ce urmeaza sa fie tratate. Se injecteaza spuma sclerozanta in interiorul venei varicoase printr-un cateter, acest fapt presupunand o mica incizie la nivelul venei varicoase prin care se introduce cateterul.

Spuma creeaza o reactie de inflamare a peretilor vaselor si determina sigilarea acestora, aceasta spuma fiind mai exact un amestec chimic format din spuma si aer ce impinge sangele de pe traiectul venei si produce spasmul acestuia (vena se contracta iar peretii se lipesc unul de celalalt).

Ecografia permite de asemenea si indentificarea venelor profunde care nu pot fi abordate doar prin control vizual, astfel ca procedura este mereu controlata de pe ecranul de ecografie.

In acest mod poate fi verificata intreaga operatiune, se controleaza injectarea in mod corect, se controleaza cantitatea de produs injectata, precum si distributia acestuia si se poate observa reactia imediata a venei. Interventia se realizeaza cu anestezie locala.

Tratament varice Cluj – Metoda Alpha avantaje:

• precizie si siguranta foarte ridicata;
• rata mare de succes;
• permite tratamentul definitiv al varicelor fara a fi nevoie de chirurgia clasica;
• nu implica utilizarea bisturiului;
• cicatrici inexistente;
• nu necesita spitalizare;
• amelioreaza pana la disparitia totala a simptomatologiei bolii varicoase;

Recuperarea dupa aceasta interventie este una rapida, activitatile cotidiene putand fi reluate imediat dupa interventie. Poate aparea o usoara zona de inflamatie in locul injectarii insa acest lucru nu va imobiliza pacientul (nu va fi necesar sa stea in pat dupa interventie).

Se recomanda purtarea unor bandaje de compresie (fese sau ciorapi elastici) pe o perioada cuprinsa intre o saptamana si o luna. Aceasta perioada este una optima pentru vindecare si pentru cresterea eficientei acestei interventii. De asemenea, este indicat ca pacientii sa efectueze plimbari usoare si sa nu faca exercitii fizice care ii pot duce la extenuare.
In primele 6 saptamani dupa interventie se recomanda evitarea consumului de antiinflamatoare nesteroidiene (aspirina, paracetamol, ibuprofen, ketoprofen, etc).

varice picioare

Crioterapia – In ce consta crioterapia ca metoda de tratament ale vericelor?

O alta metoda de tratament al varicelor este Crioterapia. Aceasta procedura consta in racirea si inghetarea venelor varicoase. Astfel crioterapia venoasa este o procedura minim invaziva prin care tesuturile nedorite sunt indepartate din organism printr-un proces de inghetare si deghetare controlata. Este o procedura similara interventiei chirurgicale de extirpare a varicelor, insa are mult mai putine riscuri de a dezvolta complicatii.

Crioterapia venoasa este recomandata pentru eliminarea totala sau partiala a venelor varicoase si este recomandata si in cazul ulcerelor varicoase. In cadrul ecestei interventii este folosit azot lichid, ce va avea drept efect o reducere a temperaturii tesutului la -85 grade celsius.

De asemenea se folosesc ace si substante chimice speciale, care se introduc pe sub venele localizate unde apar varicele. Procedura determina reducerea foarte rapida de inflamatie a venelor si mai apoi absorbtia lor in organism. Pentru aceasta procedura este nevoie de o singura incizie de dimensiuni reduse (2-3 mm) .

Tratament varice Cluj – Avantajele crioterapiei sunt:

• durata de vindecare este una foarte rapida;
• pe parcursul interventiei si nu numai disconfortul este unul minim spre absent;
• durerea este extrem de redusa;
• procedura ofera precizie maxima in eliminarea varicelor;
• toleranta este una buna;
• efectul estetic este unul foarte avantajos;
• este o procedura lipsita de sangerare si lipsita de complicatii post operatorii;
• riscul de aparitie a unor cicatrici este minim;
• este folosita anestezia locala, deci pacientul are un disconfort minim;

Recuperarea este imediata, nu necesita spitalizare. Exista posibilitatea aparitiei unei umflaturi si a rosetii in zona tratata, insa este de scurta durata.

Metoda cu aburi – In ce consta tratamentul varicelor prin metoda cu aburi?

Metoda cu abur este folosita cu succes in tratamentul varicelor, fiind o metoda relativ noua, este metoda cu aburi. Aceasta este o tehnica ambulatorie si minim invaziva ce foloseste aburi pentru incalzirea peretilor venosi. A inceput sa fie utilizata din anul 2006 si a fost premiata de Forul European al Chirurgiei Vasculare in anul 2010 ca fiind cea mai originala metoda de tratament a varicelor. Tratamentul cu aburi este excelent pentru eliminarea oricarui tip de varice si a insuficientei venoase cronice.

In ce consta tratamentul varicelor cu aburi?

Tratamentul cu aburi consta in injectarea de vapori incalziti sub presiune, cu ajutorul unor catetere speciale. Apa care este incalzita pana la vaporizare, este injectata printr-un microtub de 0,1 milimetri iesind din acesta ca pulsuri de aburi aflati la o temperatura de aproximativ 150 de grade celsius. La capatul tubului se conecteaza un cateter ce se introduce in interiorul venei. Aerul ce ia contact cu peretele venos are aproximativ 120 grade celsius, acesta transformandu-se in apa prin procesul de condensare, caldura sa fiind absorbita de peretele venei care se lipeste astfel de celalalt si se sclerozeaza.

Tratament varice Cluj – Avantajele tratamentului varicelor prin metoda cu aburi:

• lipsa durerii;
• este foarte sigura deoarece procesul de transmitere a caldurii este extrem de rapid;
• este foarte versatil, deci se poate trata orice tip de vena varicoasa;
• riscul de a dezvolta tromboza venoasa si embolism pulmonar dupa aceasta procedura este foarte redus;
• reduce riscul de aparitie sau de recurenta a ulcerului varicos;
• prin aburi se garanteaza difuzia omogena a caldurii, spre deosebire de laser sau radiofrecventa unde controlul este unul mai limitat;
• varful cateterului este din otel inoxidabil, deci este foarte usor de observat sub ecograf;
• difuzia aburului se poate observa foarte usor sub ecograf;
• se poate aplica acest tratament atat pentru vene colaterale cat si ale trunchiurilor venoase mari, in aceeasi sesiune de tratament;

Recuperarea dupa interventie este rapida, pacientul petrecand doar cateva ore in clinica dupa care isi poate relua activitatile uzuale. Cicatricile sunt minime, deci se exclude riscul aparitiei vreunui hematom. Spre deosebire de tratamentele cu laser ce provoaca arsuri, aici efectul termin este unul redus.

Probabilitatea de recidiva a bolii varicoase este una extrem de redusa, iar imbunatatirea aspectului estetic este spectaculoasa.

Scleroterapia cu spuma – In ce consta tratamentul varicelor prin scleroterapia cu spuma?

O alta metoda de tratare a varicelor este scleroterapia cu spuma. Aceasta consta in injectia unei solutii sclerozante sterile direct in interiorul venei vizate pentru tratament.

Prin injectarea substantei se produce o reactie inflamatorie controlata si vena se inchide. De cele mai multe ori vena devine invizibila sau aproape invizibila si este resorbita in timp de catre organism.

Ca si indicatii se preteaza pacientii cu dilatatii ale vaselor mici de sange ( spider veins), cu vene reticulare, varice izolate recurente si toate venele localizate sub genunchi. Aceasta se poate folosi pentru varice de orice dimensiune, dar rezultatele sunt variabile. Nu se poate folosi la pacientii care prezinta reactii alergice la substanta sclerozanta sau la cei care au o boala arteriala ocluziva sau tromboflebita acuta!

Tratament varice Cluj – Cum se desfasoara aceasta procedura de tratare a varicelor prin scleroterapia cu spuma?

Initial, prin intermediul unei ecografii doppler, se evidentiaza venele care urmeaza a fi tratate. Apoi se injecteaza, cu ajutorul unui ac, spuma sclerozanta care determina umflarea peretilor venosi urmata de obliterarea venei. Amestecul chimic format din aer si spuma injectat in vena impinge sangele de pe traiectoria sa normala si produce colabarea venei si obliterarea acesteia. Dupa un timp, venele obliterate sunt resorbite de organism si devin invizibile. Tratamentul poate fi repetat oricand, in cazul in care rezultatele initiale nu sunt pe placul pacientului.

Imbunatatirea cea mai importanta pe care o aduce scleroterapia cu spuma fata de cea traditionala este reprezentata de inlocuirea substantei lichide cu cea sub forma de spuma, cea din urma avand o eficienta mult mai mare. Disconfortul este unul minim, obliterarea venoasa este de regula una permanenta. Durerea resimtita in timpul sedintelor de scleroterapie este una minima si este asemanatoare cu cea resimitita dupa o injectie.

Tratament varice Cluj – Avantajele tratatamentului varicelor prin metoda scleroterapiei cu spuma:

• tehnica permite tratarea radicala a bolii varicoase;
• nu implica recurgerea la bisturiu, fiind o tehnica cu zero incizii;
• substanta vine in contact direct cu peretii vaselor de sange, neamestecandu-se cu sangele;

Recuperarea este una rapida. Procedura se face in regim de ambulatoriu, nefiind necesara spitalizarea. Se aplica un bandaj compresiv dupa injectare, care trebuie mentinut cateva zile pentru a favoriza contactul peretilor venosi. Pacientul se poate deplasa imediat dupa interventie.

Posibilele senzatii neplacute ce pot aparea dupa o astfel de procedura sunt disconfortul sau roseata la nivelul zonei in care s-a efectuat scleroterapia, dar de regula dispar in aproximativ 72 de ore.

tratament varice cluj scleroterapia cu spuma

Terapia cu laser – In ce consta tratamentul varicelor prin terapia cu laser?

Tratamentul varicelor prin metoda cu laser consta in furnizarea de fascicule luminoase pulsate intens in interiorul venei varicoase. Astfel laserul creste temperatura sangelui din vasul respectiv si produce inchiderea acestuia. Nemaifiind irigate cu sange, varicele vor fi eliminate de corp, considerate ca si tesut mort si resorbite intr-o perioada de 2-3 luni.

Tratamentul prin terapia cu laser al varicelor este de doua feluri:

simplu: se utilizeaza pentru eliminarea varicelor superficiale si trateaza vene aflate sub suprafata pielii si sunt necesare mai multe sedinte. In principiu se foloseste ca si pas secund in procedura de eliminare a unor vene varicoase mai mari, care au fost eliminate prin proceduri chirurgicale scleroterapie sau tratament endovenos. Pentru a elimina venele mari cu ajutorul terapiei cu laser, va fi necesara terapia laser endovenoasa;

endovenos: poate rezolva si problemele legate de prezenta unor vene de dimensiuni crescute. Prin intermediul unei punctii, se introduce o fibra optica ce este conectata la un laser cu dioda, care va distruge axul venos varicos prin supraincalzire, pana la topire. Temperatura sangelui creste, vena se va oblitera, suferind un proces de fibrozare. Laserul nu strica decat o portiune mica din zona pe care actioneaza si nu are indicatii speciale in legatura cu tipurile de piele.

Terapia laser endovenoasa presupune efectuarea a 4-6 sedinte de cate 15-20 de minute sau 30-45 de minute. Se poate efectua sub anestezie total sau locala si in principiu nu raman cicatrici vizibile.

Avantajele tratamentului varicelor prin metoda cu laser:

• implica o recuperare foarte rapida;
• disconfortul in urma tratamentului este minim;
• durerile sunt aproape inexistente;
• lipsa cicatricilor vizibile;

Recuperarea este una rapida, terapia efectuandu-se in regim ambulatoriu, deci nu necesita spitalizarea. Activitatile cotidiene pot fi reluate imediat dupa interventie si intoarcerea la locul de munca se poate face a doua zi. Este necesara purtarea unui bandaj compresiv sau a unui ciorap elastic, pe o perioada de aproximativ 7 zile postoperatorii, meniti sa faciliteze inchiderea venelor. Se recomanda mersul pe jos pe tot parcursul zilei, insa nu se recomanda statul in picioare, nemiscat, pe perioade lungi de timp.

Timp de aproximativ doua saptamani nu se recomanda bai/ scufundari in apa, iar pacientul va trebui sa faca numai dusuri cu apa calduta.

metoda cu laser varice tratament varice cluj

Tratamentul edoscopic – In ce consta tratamentul endoscopic al varicelor?

Ultimul tratament al varicelor prezentat este tratamentul endoscopic. Acest tratament consta in abordarea endoscopica a venelor printr-o incizie de dimensiuni reduse. Pe parcursul intregii operatiuni se utilizeaza o camera video de dimensiuni reduse, pentru vizualizarea interiorului venelor varicoase. Acest tratament este indicat oricarui tip de vene varicoase, dar in special pentru cele de dimensiuni mari si de regula se indica la insuficienta venoasa cronica, mai exact la ultimele tipuri, cand apar deja leziuni trofice ale pielii sau ulcere varicoase.

In cazul femeilor insarcinate se asteapta minim 6 saptamani de la nastere, deoarece varicele care apar in timpul nasterii de multe ori dispar de la sine. Desfasurarea tratamentului se face printr-o incizie de dimensiuni reduse, prin care se introduce in vena problematica o camera video speciala. Endoscopul prezinta un mic dispozitiv optic, cu camera. Vena varicoasa se inchide si se separa de tesuturile adiacente, iar in final poate fi eliminata prin mici taieturi.

Tratamentul endoscopil al varicelor – Avantajele acestei proceduri sunt:

• capacitatea de a trata cazurile foarte grave de boli vasculare (se foloseste si in ulcerele varicoase);
• se pot elimina in totalitate venele problematice;
• camera video confera capacitatea de a vizualiza zonele problematice, cu precizie foarte mare si acuratete ridicata;
• prezenta efectelor secundare este minima spre deloc;

Tratament varice Cluj – Recuperarea dupa tratamentul endoscopic al varicelor

Este necesara purtarea unui bandaj compresiv cateva zile, in functie de complexitatea cazului. In cazul senzatiilor de durere se pot administra calmante de tip inflamator nesteroidian (ibuprofen, paracetamol, ketoprofen). Pe parcursul perioadei de recuperare este imporant sa se evite efortul fizic intens si ridicarea de greutati (cel putin cateva saptamani). De asemenea, in primele saptamani, pacientii sunt sfatuiti sa nu stea in picioare pentru perioade lungi de timp. Mersul pe jos este indicat!

Tratament varice Cluj – Metode de tratament ale varicelor VIDEO

https://www.youtube.com/watch?v=6gwZvUEaf4A

Afla mai mult despre: tratamentul herniilortratament obezitatechirurgie bariatricagastric sleeve clujginecologie cluj

Distribuiti

Citeste si:

Incepe conversatia
Cu ce va pot ajuta?