fbpx

Hemoroizi – Ce sunt, simptome, diagnostic, tipuri de tratament

Din articol:

Tratament hemoroizi Cluj Napoca. Dr. Bogdan Amza, clinica Venart. Telefon programari: +40 364 140 261

Ce sunt hemoroizii?

Hemoroizii sunt vene dilatate localizate în peretele rectului şi anusului, care provoacă durere, mâncărime şi, ocazional, hemoragii. Hemoroizii apar atunci când venele rectului sau anusului se dilată, provocând sângerare. De asemenea, hemoroizii se pot inflama sau la nivelul lor se pot forma cheaguri de sânge (trombi). Există două tipuri de hemoroizi: hemoroizi interni şi hemoroizi externi.

Care sunt tipurile de tratament pentru hemoroizi?

Metoda cu aburi
Crioterapia
Scleroterapia cu spuma

Unde va puteti trata de hemoroizi in Cluj-Napoca?

Clinica Venart
Str. Rene Descartes Nr. 27, Cluj-Napoca
Telefon: +40 364 140 261

Tratament hemoroizi Cluj – tipuri de tratament pentru hemoroizi

Tratamentul hemoroizilor – Metoda cu aburi

Tratamentul hemoroizilor prin metoda cu aburi este una de tip minim invaziv. Aceasta implica utilizarea aburului in tratarea hemoroizilor, inlocuind astfel interventia chirurgicala clasica. Implica deci distrugerea tesuturilor hemoroidale prin coagularea acestora cu ajutorul aburilor. In urma acestei proceduri se realizeaza o cicatrice de o calitate superioara celei existente dupa o interventie chirurgicala clasica. Hemoroizii sunt abordati si tratati in cadrul unei singure sedinte de scurta durata (aproximativ 10-15 minute). Se foloseste un anestezic cu durata lunga de actiune pentru a reduce durerea postoperatorie. De asemenea se poate folosi si anestezie locala in functie de fiecare pacient in parte. Daca hemoroizii sunt externi este indeajuns utilizarea unei anestezii locale.

Avantajele tratamentului hemoroizilor prin metoda cu aburi:

• metoda este minim invaziva iar interventia are o durata foarte scurta;
• disconfort si durere postoperatorie reduse fata de cele din chirurgia clasica;
• riscul de aparitie a unei stenoze anale este aproape absent;
• in urma procedurilor se pastreaza functionalitatea sfincterului anal, neaparand probleme de incontinenta;

Recuperarea dupa o astfel de interventie este una imediata, fiind recomandat repaus la domiciliu timp de 48 de ore inainte de reluarea activitatilor cotidiene. De asemenea se va prescrie un tratament pentru fluidificarea scaunului, tratament ce va reduce senzatia de disconfort din primele zile postoperatorii. Se recomanda si bai de sezut cu solutii antiseptice (ceai de musetel, betadina), precum si supozitoare sau creme pentru ameliorarea durerii locale.

Tratament hemoroizi Cluj – Crioterapia

O alta metoda de tratare a hemoroizilor este crioterapia. Aceasta consta in uscarea hemoroizilor prin procesul de obliterare sau de inchidere a venelor hemoroidale care ii alimenteaza (practic se elimina prin inghetare). Acesta procedura poate fi folosita atat pentru hemoroizi interni cat si pentru cei externi.

Cum se desfasoara procedura?

Aceasta procedura se desfasoara in regim ambulatoriu si se efectueaza cu anestezie locala. Se foloseste un tub metalic care se alimenteaza la o butelie cu monoxid de azot, astfel aerul racind metalul la -90 de grade celsius. Sonda se aplica exact pe suprafata hemoroidului care va fi racit treptat, temperatura scazuta provocand astfel inchiderea vaselor hemoroidale. De regula se foloseste aceasta procedura pentru a inchide doua pachete hemoroidale in cadrul unei singure sedinte. La terminarea procedurii pacientul poate simti timp de cateva minute nevoia de a defeca, aceasta senzatie fiind insa una falsa. Aceasta senzatie cedeaza relativ rapid, scaunele ulterioare nu sunt insotite de senzatii dureroase si activitatile uzuale se pot relua imediat dupa finalizarea interventiei. De regula se urmeaza 3-4 sedinte care se efectueaza la un interval de o luna in vederea unui tratament complet al hemoroizilor.

Avantalele crioterapiei in tratamentul hemoroizilor

  • metoda este minim invaziva;
  • durata interventiei este foarte scurta;
  • disconfortul si durerea sunt foarte reduse comparativ cu cele provocate de chirurgia clasica;
  • prin aplicarea directa a frigului pe zona hemoroidala dispar instant durerile, inflamatiile si senzatia de mancarime;
  • riscul de aparitie a unor complicatii este aproape inexistent;
  • nu este afectata functionalitatea sfincterului deci nu exista riscul unor probleme de incontinenta;
  • pacientul nu are nevoie de perioada de spitalizare;

Recuperarea este imediata, nefiind necesara spitalizarea. Activitatile uzuale pot fi reluate imediat dupa interventie. Se pot prescrie antiinflamatoare nesteroidiene pentru a combate durerea si starea de disconfort. Se recomanda bai de sezut cu antiseptice (ceai de musetel), sa se foloseasca supozitoare si creme local.

Citeste si: Tratament varice Cluj – Metode de tratament ale varicelor si venectaziilor

Tratamentul hemoroizilor – Scleroterapia cu spuma

O alta varianta de tratare a hemoroizilor este scleroterapia cu spuma. Aceasta procedura consta in injectarea unui produs chimic la nivelul vasului hemoroidal, produs care obstructioneaza fluxul de sange ce alimenteaza tesuturile acestora. Ea este folosita pentru formatiuni hemoroidale de dimensiuni mici, hemoroizi de gradul unu si doi, insa cateodata poate fi folosita si pentru gradul trei. Conform statisticilor internationale, pentru hemoroizii de gradul 1 scleroterapia reprezinta metoda preferata de tratament.

Cum se desfasoara aceasta procedura?


Aceasta procedura se desfasoara in regim de ambulator, nefiind necesara anestezia. Cu o seringa se injecteaza direct hemoroidul, cu 2-3 ml substanta sclerozanta care blocheaza fluxul sangvin ce alimenteaza hemoroizii. Procedura atenueaza cauza aparitiei hemoroizilor si simptomatologia acestora.
Deoarece dupa aceasta procedura apar niste umflaturi, se recomanda tratarea de maxim trei hemoroizi in cadrul unei sedinte. Tratarea prin aceasta metoda a hemoroizilor de mari dimensiuni are sanse mari de esec, din acest motiv se recomanda alte tipuri de tratament.

Avantajele scleroterapiei cu spuma in tratamentul hemoroizilor


• tratmentul este sigur si eficient;
• nu se foloseste niciun tip de anestezie;
• metoda este minim invaziva si de durata foarte scurta;
• durerile postoperatorii sunt minime;
• interventia dureaza cateva minute, pacientul nu necesita internare;
• nu exista efecte secundare;

Studiile arata ca aproximativ 90% din pacientii cu hemoroizi de gradul 1 si 2 nu au mai prezentat simptome dupa o singura sesiune de tratament si aproximativ 98 % dupa doua sesiuni de tratament;

Recuperarea este una imediata, pacientul putand sa isi reia activitatile imediat dupa interventie. Tratamentul prezinta rezultate in aproximativ 7-10 zile de la efectuarea sa, timp in care hemoroidul va fi umflat iar pacientul va simti un disconfort insa nu si o durere. In acest timp umflatura va scadea in dimensiuni pana cand acesta va disparea. Rezultatele procedurii se mentin pentru aproximativ un an, un an si jumatate.

Tratament hemoroizi Cluj – Dr. Bogdan Amza despre metodele de tratament pentru hemoroizi VIDEO

Afla mai mult despre: tratamentul herniilortratament obezitatechirurgie bariatricagastric sleeve clujginecologie cluj

Distribuiti

Citeste si:

Incepe conversatia
Cu ce va pot ajuta?