fbpx

Glanda tiroida (gusa) – simptome, tratament chirurgical – VIDEO

glanda tiroida gusa

Din articol:

Tratament glanda tiroida Cluj Napoca. Dr. Bogdan Amza, programari +40 364 140 261. Clinica Venart, Rene Decartes nr. 27.

Ce este glanda tiroida sau gusa?

Glanda tiroida ( gusa – in denumirea traditionala) este o afectiune larg raspandita, ce se prezinta atat in cazul femeilor cat si al barbatilor.

Ce este chirurgia endocrina?

Chirurgia endocrina se adreseaza in special glandelor endocrine, problemelor de tiroida si a glandelor suprarenale.

Care sunt principalele afectiuni legate tiroida (gusa)?

Principalele problemele legate de glanda tiroida sunt hipotiroidismul (tiroida produce prea putini hormoni tiroidieni) sau hipertiroidismul (glanda tiroida hiperactiva).

Care sunt simptomele glandei tiroide?

Glanda tiroida simptome – Printre manifestarile hipertiroidismului se enumera si:

– diaree;
– dificultatea de a dormi;
– oboseala;
– gusa;
– intoleranta la caldura;
– iritabilitate si modificarea starii de spirit;
– tahicardie;
– tremur;
– scadere inexplicabila in greutate;
– slabiciune.

Glanda tiroida – Simptome

Printre semnele frecvent intalnite ale hipotiroidismului se enumera:

– intoleranta la frig;
– constipatie;
– scaderea cantitatii de transpiratie;
– par uscat;
– oboseala;
– gusa;
– dureri ale muschilor si articulatiilor;
– lipsa menstruatiei la femei;
– incetinirea ritmului cardiac;
– umflarea fetei;
– crestere inexplicabila in greutate.

Tratament glanda tiroida Cluj – Tratament chirurgical

Femeile sunt de 5 pana la 8 ori mai predispuse sa aiba probleme cu tiroida, comparativ cu barbatii, dar explicatia a ramas inca necunoscuta. Suspectul principal este estrogenul, spun endocrinologii. Celulele tiroidei au o concentratie mare de receptori de estrogen, lucru care inseamna ca acestia sunt mai sensibili la efectele hormonilor sexuali feminini.

Un alt motiv posibil: multe cauze ale hipotiroidismului si ale hipertiroidismului sunt legate de bolile autoimune, iar femeile, in general, sunt mai predispuse la aceste boli.

Atat hipotiroidismul, cat si hipertiroidismul pot fi dificil de detectat deoarece simptomele tind sa fie destul de vagi si sunt intalnite si in alte boli. Insa daca observi mai mult de doua dintre semnele de mai jos, discuta cu medicul tau despre cum iti poti testa functia glandei tiroide.

Aceasta afectiune poate fi diagnosicata de catre medicul endocrinolog, iar in momentul in care acesta considera ca singurul tratament viabil este chirurgia, veti fi indrumati catre un chirurg generalist. Chrirugia in cazul tiroidei se face in maniera clasica, printr-o incizie de aproximativ 5-6 cm la nivelul gatului, prin care se extrage tiroida in totalitate.

Recuperarea pacientului este foarte rapida, operatia facandu-se cu internarea pacientului pe o zi. Durerile post-operatorii sunt foarte mici si vor fi tratate cu medicamente impotriva durerii. Intoarcerea la locul de munca se face in aproximativ o saptamana de la momentul operatiei.

Glanda tiroida tratament, simptome – Dr. Bogdan Amza VIDEO

Afla mai mult despre: tratamentul herniilortratament varicetratament obezitatechirurgie bariatricagastric sleeve clujginecologie cluj

Distribuiti

Citeste si:

Incepe conversatia
Cu ce va pot ajuta?