Hernia ombilicala tratament Cluj Napoca – Dr. Bogdan Amza. Clinica Venart. Telefon programari: +40 364 140 261.
Care sunt cauzele herniei ombilicale?
Exista doua cauze care cauzeaza hernia ombilicala, cauza congenitala si cauza dobandita.
O malformatie congenitala a canalului ombilical si a orificiului reprezinta cauza congenitala, sau cauza de o posibila hernie ombilicala in viitor cu care individul se naste.
In cazul in care se vorbeste de sexul feminin o alta cauza posibila este numarul mare de parturitii, de sarcini.
Cand se vorbeste de sarcini multiple fiecare modificare de greutate va slabi peretele abdominal treptat, pana ce va duce la incidenta de hernie ombilicala la organismul matern.
Daca este sa vorbim despre cauza dobandita, principala cauza este ridicarea brusca de greutati cu o masa mare, fara ca persoana sa aiba un antrenament in prealabil. La fel se poate intampla si in cazul in care individul depune un efort major pe o durata prelungita care in timp duce la o slabire permanenta a peretelui abdominal si in final duce la aceasta herniere.
De altfel cand vorbim de hernierea de greutati mari ridicate in majoritatea cazurilor se va vorbi exact despre aceasta herniere ombilicala.
In alta situatie daca este sa vorbim despre cauzele dobandite, vom vorbi despre o supraponderabilitate sau mai precis despre obezitate.
La persoanele obeze acest perete este slabit constant de aceasta presiune constanta care este exercitata datorita stratului lipidic depus in exces pe sau sub peretele abdominal.
O alta cauza dobandita este datorat mecanismelor reflexive. Persoanele ce sufera de patologii respiratorii, deoarece acestia au reflexele de tuse si de stranut care sunt depuse constant. Aceste eforturi vor declansa contractia muschilor abdominai constant care va slabi peretele abdominal si va predispune la hernierea ombilicala.
Dupa interventiile chirurgicale se va slabi si mai mult peretele abdominal si in special in zona canalului ombilical, astfel ca post-interventie exista riscul mult mai mare de producere a herniei ombilicale, insa interventiile chirurgicale nu pot intra in categoria de cauze ci mai degraba de factori de risc.
Care sunt simptomele herniei ombilicale?
In cazul hernierii ombilicale la nou-nascut se va observa imediat persistenta acestui rest de cordon ombilical si apoi se va observa accentuarea acesteia prin prezenta unei protuberante la nivelul orificiului ombilical, o extravazare viscereala la acest nivel va arata ca o umbflatura abdominala.
Tratament hernie Cluj – Simptomele adaugite pot fi de inapetenta, dureri abdominale sau chiar simptome de tipul vomei ori diareei.
Totusi simptomele sunt diminuate deoarece riscul de complicatii precum strangularea sau obstructia acestor viscere abdominale sau a intestinului, se vor produce foarte greu si au o incidenta de aparitie foarte mica. In cazul in care va produce obstructionarea sau strangularea intestinului prin aceasta herniere se va produce orpirea imediata a tranzitului intestinal cea ce reprezinta o complicatie chirurgicala si o urgenta medicala ce trebuie tratata imediat.
In cazuri mai severe pot sa apara si simptome precum furnicaturi, senzatia de slabire a fortei in membrele inferioare sau chiar pareze, dar la care se poate adauga si ameteala sau dureri de cap ce inseamna manifestari neurologice cauzate de aceasta herniere ombilicala.
Cum se trateaza hernia ombilicala?
Tratamentul herniei ombilicale este unul chirurgical:
– Terapia chirurgicala, implica refacerea chirurgicala a peretelui abdominal si suturarea acestuia, aceasta este necesara in specical in cazul spatiului de herniere important, deoarece in cazul spatiului de herniere mic aceasta se va reface de la sine.
Insa terapia chirurgicala nu poate fi aplicata mai devreme de 5,6 ani deoarece in cazul noilor-nascuti refacerea se poate produce doar cu tratament sau de la sine. Astfel ca se va opta pentru interventia chirurgicala doar dupa o anumita varsta pentru cazul in care nu se produce reducerea hernierii de la sine.
Tot terapia chirurgicala este aplicata si in cazul complicatiilor care pot sa apara datorita acestei hernieri, astfel ca interventia chirurgicala este principala metoda in cazul in care apare aceasta urgenta medicala.
Dupa intervenita chirurgicala refacerea este relativ rapida, deoarece pacientul poate fi externat la 24 ore post-operator si doar in cazul unor complicatii intra-operatorii se va prelungi perioada de internare cu o zi sau doua.
Insa interventia chirurgicala da riscul ca producerea unei eventratii sa apara, adica acest perete abdominal sa fie si mai mult slabit si post-operator si evacuarea continutului abdominal sa se produca prin plaga operatorie.
Hernia ombilicala – Modalitati de tratament.
Tratament hernie Cluj – In ce constau procedurile pentru tratarea herniei ombilicale?
Procedura chirurgicala de tratare a herniei ombilicale implica in cele mai multe cazuri o anestezie generala pentru a preveni orice fel de complicatii pot sa apara pe masa operatorie, desi operatia in sine presupune o durata de 20-30 de minute in total.
Prin interventia chirurgicala se va reaseza continutul abdominal in spatiul fiziologic iar ulterior se va sutura si intari chirurgical peretele abdominal. Mai mult se va incerca intarirea acestui perete abdominal pentru cazurile in care sa nu existe o recidiva sau o complicatie de tipul recidivei.
Post-operator este posibil sa se administreze tratament medicamentos cu anticoagulante (la recomandarea medicului) si preventiv este posibila si o antibioterapie cu antibiotice pentru a preveni o septicemie sau o infectie nosocomiala.
Insa cel mai adesea hernia ombilicala in cazul a 90% dintre pacienti se va remedia de la sine, adica nu va fi necesara interventia chirurgicala.
Deoarece in majoritatea cazurilor nu este necesara aceasta interventie, se va necesita doar administrarea de analgezice la nevoie (si la recomandarea medicului), tinerea sub observatie a pacientului, in cazul in care vorbim de un copil, acesta trebuie supravegheat de catre parinti pentru a nu i se inrautati situatia, iar in cazul in care vorbim de un adult, acesta trebuie re-consultat periodic pana ce se observa in cateva luni remiterea acestei hernieri.
Tratament hernie Cluj – Tratamentul non-chirurgical inseamna totusi consultul medical chirurgical sau de pediatrie chirurgicala care va incerca reducerea hernierii (in cazul in care vorbim despre o hernie reductibila).
Citeste si: