fbpx

Fibromul uterin – cauze, simptome, riscuri, investigatii, tratament si recuperare

Din articol:

Fibromul uterin tratament Cluj Napoca. Dr. Bogdan Amza, Clinica Venart. Informatii privind tarife si programari la numarul de telefon: +40 364 140 261

Fibromul uterin este o afectiune medicala care afecteaza cel putin una din trei femei din Romania. Conform anumitor studii efectuate in tara noastra, 40% dintre femeile de pana in 35 de ani sufera de fibrom uterin, iar doamnele in jurul vastei de 50 de ani sunt afectate de fibrom uterin in proportie de pana la 80%. Aceasta boala afecteaza femeile atat din punct de vedere fizic, dar mai ales din punct de vedere emotional si psihic, modificand calitatea vietii femeilor.

Fibromul uterin apare in special la femeile fertile, la varste cuprinse intre 30 si 40 de ani.

Ce este fibromul uterin?

Fibromul uterin este o formatiune celulara care se dezvolta fie in interiorul uterului, fie la exteriorul uterului, fie pe peretele uterului. Fibromul uterin este o tumora fibroasa BENIGNA, adica necancerosa.

n timp fibromul uterin creste si isi poate schimba forma, localizarea si influenteaza chiar simptomele pacientei. In plus, poate cauza chiar schimbarea formei uterului.

Fibromul uterin NU se dezvolta inaintea aparitiei ciclului menstrual, el fiind imposibil in cazul fetelor aflate la pubertate.

Care sunt cauzele fibromului uterin?

Dereglarile hormonale favorizeaza aparitia fibromului uterin. Odata format, fibromul uterin continua sa creasca influentat de hormonii estrogeni si progesteron.

In timpul sarcinii organismul femeii produce o cantitate mai mare de estrogeni, insa dupa menopauza productia de estrogeni scade considerabil.

Care sunt simptomele fibromului uterin?

Simptomatologia fibromului uterin nu este sesizabila imediat ce acesta incepe sa se formeze, ci mai tarziu, cand formatiunea celulara creste considerabil de mult incat sa produca schimbari majore atat in organismul pacientei, cat si in viata acesteia.

Care sunt factorii de risc care favorizeaza aparitia fibromului uterin?

– Odata cu inaintarea in varsta femeile sunt predispuse sa faca fibrom uterin;
– Istoricul din familie este, de asemenea, un factor decisiv daca exista cazuri de fibrom uterin in familie;
– Obezitatea favorizeaza aparitia fibromului uterin;
– Etnia influenteaza si ea aparitia fibromului uterin deoarece femeile de culoare sunt mai afectate de fibromul uterin decat cele caucaziene.

Cand ne adresam medicului ginecolog sau medicului de medicina interna?
tratament fibrom uterin cluj

Este recomandat ca femeile de peste 30 de ani sa faca un consult ginecologic de specialitate la fiecare 6 luni sau cel mult anual. Cu toate acestea, daca simptomele se fac resimtite inainte de data la care pacienta trebuie sa mearga la medicul de specialitate, aceasta trebuie sa se adreseze medicului ginecolog imediat pentru investigatii amanuntite. Trecerea timpului este in defavoarea pacientei atunci cand problemele medicale incep sa apara, indiferent care ar fi acestea.

Sursa foto: humormagazin.com

Fibromul uterin tratament – Poate fi simptomatic sau asimptomatic. Atunci cand fibromul uterin este simptomatic, indiciile pot fi urmatoarele:

 • Dureri la nivel abdominal;
 • Cresterea circumferintei abdomenului;
 • Presiune abdominala;
 • Dereglarea ciclului menstrual;
 • Ciclu menstrual prelungit;
 • Sangerari in afara ciclului menstrual;
 • Anemia cauzata de sangerarile anormale;
 • Durere menstruala mare;
 • Durere in timpul contactului sexual;
 • Mictiuni frecvente;
 • Incontinenta urinara;
 • Blocaj renal, in cazurile avansate ale fibromului uterin si daca fibromul preseaza tractul urinar;
 • Blocaj uretral, in cazurile rare si avansate ale fibromului uterin;
 • Tranzitul intestinal poate fi dereglat;
 • Infertilitate sau avort spontan, in cazul unei sarcini deja formate;

Care sunt investigatiile care se fac in cazul in care medicul suspecteaza ca ar fi vorba de un fibrom uterin?

In cazul fibromului uterin de obicei se realizeaza una sau mai multe din investigatiile urmatoare:

 • Consult ginecolgic;
 • Ecografie pelviana;
 • Ecografie transvaginala;
 • Histerosonograma care confirma prezenta unuia sau mai multor fibroame uterine;
 • Analize de sange;
 • Laparoscopia confirma, de asemenea, prezenta unuia sau mai multor fibroame uterine;
 • Diverse teste aditionale pentru confirmarea diagnosticului.

Fibromul uterin tratament

Cum se trateaza fibromul uterin?

Desi, in general, fibromul uterin este inofensiv si, de cele mai multe ori, nu este dureros si se micsoreaza sau se retrage total dupa menopauza, in cazurile severe cand acesta modifica sanatatea pacientei si calitatea vietii acestei, fibromul uterin se poate trata astfel:

 • Micsorarea se poate efectua medicamentos cu antiiflamatoare nesteroidiene si contraceptive orale, daca fibromul uterin nu este unul deosebit de sever;
 • Se poate extirpa chirugical, in cazul fibroamelor uterine obisnuite, care nu prezinta riscuri speciale. Daca pacienta isi doreste un copil, este indicata aparitia sarcinii imediat dupa extirparea fibromului deoarece acesta poate recidiva. Operatia se numeste miomectomie si poate fi realizata clasic sau laparoscopic.
 • Intregul uter poate fi extirpat in cazul fibroamelor sevre si multiple. Operatia se numeste histerectomie si se poate realiza prin operatie clasica sau laparoscopica. Histerectomia este singura interventie care previne reaparitia fibromului uterin, insa in acest caz sarcina devine imposibila de aceea este recomandata femeilor care sunt deja mame, au intrat la menopauza sau nu isi mai doresc copii.

Tratamentul potrivit este ales de medicul specialist impreuna cu pacienta, in functie de severitatea afectiunii si de prioritatile pacientei.

Fibromul uterin tratament – Din pacate, fibromul uterin NU poate fi prevenit.

Fibromul uterin tratament – Recuperarea in cazul miomectomiei – cat timp dureaza recuperarea dupa miomectomie?

Recuperarea in cazul miomectomiei este destul de rapida indiferent daca interventia chirurgicala este endoscopica, histeroscopica, laparoscopica sau clasica. In cateva zile pacienta isi poate relua activitatile obisnuite, insa viata sexuala poate fi reluata dupa aproximativ 4 saptamani de la interventia chirurgicala.

Recuperarea in cazul histerectomiei – cat timp dureaza recuperarea dupa histerectomie?

In acest caz recuperarea depinde de modalitatea de extirpare a uterului: operatie clasica sau laparoscopica. Viata obisnuita poate fi reluata in cateva zile daca pacienta nu prezinta dureri majore. Cu toate acestea, de evitat este efortul fizic sustinut in primele saptamani  de la interventia chirurgicala.

Dupa histerectomie ciclul mentrual inceteaza, insa acest lucru nu induce menopauza, functiile hormonale fiind inca active. Doar daca histerectomia este insotita si de anexectomie, adica indepartarea ovarelor si a trompelor, se instaleaza menopauza. In acest caz sunt indicate subtitutele hormonale care pot regla simptomele menopauzei severe.

Odata extirpat uterul, pacienta isi pote relua activitatea sexuala dupa cel putin 4 saptamani si dupa cel mult 2 luni.

Fibromul uterin NU nu este mortal, insa influenteaza calitate vietii femeilor si starea lor fizica, emotionala si psihica, de aceea este recomandat sa fie tratat la timp!

Simptome care pot semnala probleme de tip ginecologic – Dr Bogdan Amza

Afla mai mult despre: tratamentul herniilortratament varicetratament obezitatechirurgie bariatricagastric sleeve clujginecologie cluj

Distribuiti

Citeste si:

Incepe conversatia
Cu ce va pot ajuta?