Tratamentul obezitatii – Chirurgie bariatrica Cluj Napoca – Dr. Bogdan Amza. Clinica Venart. Telefon programari: +40 364 140 261.
Chirurgie bariatrica definitie – Chirurgia bariatrica implica procedurile chirurgicale prin intermediul carora se poate pierde in greutate sau procedura de by-pass la nivelul stomacului sau intestinului subtire. Cu ajutorul acesteia oamenii care sunt supraponderali pot sa slabeasca in mod semnificativ si permanent.
Acesta procedura presupune amplasarea unui inel la nivelul stomacului pentru a reduce volumul acestuia precum si cantitatea de alimente ce pot fi ingerate la o masa. Aceasta operatie nu presupune taierea unei portiuni din stomac si este perfecta pentru orice pacient ce doreste sa scape de kilogramele in plus. Este o procedura usor de efectuat, fie ca se face clasic sau laparoscopic. Este o procedura foarte indicata deoarece poate fi reversibila, caci inelul se poate suprima printr-o nou operatie.
Aflandu-se sub anestezie totala, pacientului i se fac patru incizii de aproximativ 0,5-1 cm. Prin acestea se introduc o camera video si mai multe instrumente, cu ajutorul carora inelul se amplaseaza la polul superior al stomacului. Canalul de trecere dintre rezervorul superior si cel inferior se regleaza din exterior, prin injectarea unui lichid la nivelul portului inelului gonfabil. Elementele vor ajunge initial la nivelul rezervorului superior, treacand mai apoi la nivelul rezervorului inferior, totul petrecandu-se intr-un ritm lent. Creandu-se acest rezervor inferior cu o marime limitata (mica), cantitatea de alimente ingerate scade pana la maxim 30 ml.
Metoda montarii laparoscopice a inelului gastric are capacitatea de a scadea excesul ponderal cu aproximativ 50 % in primii 3 ani de la efectuarea operatiei, greutatea putand fi mentinuta pentru intrega viata.
Tratamentul obezitatii – Avantajele montarii inelului gastric
• dureri de intensitate minima
• restrictia dietei se bazeaza pe faptul ca se realizeaza o balanta energetica negativa, fapt ce obliga organismul sa apeleze la rezervele de grasime;
• se reduc riscurile la bolile asociate obezitatii (afectiuni cardiovasculare, modificari ale functiei respiratorii, diabet zaharat, insuficienta venoasa cronica, deficienta in crearea echilibrului hormonal,etc.);
• dupa aceasta procedura nu este necesar un aport de suplimente cu minerale sau vitamine;
• cicatrici minime.
• interventia este insotita de o rata destul de mica a unor posibile complicatii post-operatorii.
Perioada de recuperare dupa montarea inelului gastric este redusa (1- 2 zile),iar intoarcerea la locul de munca se face in aproximativ o saptamana daca locul de munca nu presupune depunere de efort fizic foarte mare, iar daca implica un efort fizic crescut, intoarcerea la munca se poate face in aproximativ doua saptamani. In primele 2-3 zile dupa operatie este interzisa conducerea unui vehicul, iar reluarea acestei activitati poate fi reluata in aproximativ 10 zile postoperatorii insa se va resimti un oarecare disconfort.
In primele doua saptamani dupa montarea inelului gastric dieta va fi una destul de stricta si are drept scop ajutarea stomacului in a se adapta noului rezervor creat. O masa ar trebui sa dureze aproximativ 20-30 de minute si se recomanda consumul a 5-6 mese zilnic, care vor inlocui cele trei mese principale. Este de asemenea recomandat sa nu se consume alimente in lipsa senzatiei de foame, iar in momentul in care apare senzatia de sete masa trebuie intrerupta.
O alta metoda de chirurgie bariatrica este plicatura gastrica. Aceasta reprezinta o metoda pentru reducerea volumului stomacului prin punerea in afara a unei parti numite “marea curbura”. Efectul benefic al acestei operatii consta in scaderea semnificativa de alimente ce pot fi ingerate la o masa si in diminuarea poftei de mancare. Interventia este recomandata acelor pacienti care au un regim alimentar necontrolat prin diete de slabire.
Ca si indicatii se recomanda acelor pacienti care sufera de obezitate si necesita diminuarea greutatii corporale. Contraindicatiile acestei proceduri se adreseaza pacientilor care sufera de boala de reflux gastroesofagiana (BRGE) si la cei care prezinta hernie hiatala.
Plicatura este o procedura creditata cu riscuri minore comparativ cu alte proceduri bariatrice, iar procedura este una reversibila.
Chirurgie bariatrica Cluj – Cum se desfasoara procedura de plicatura gastrica?
Interventia implica realizarea unui numar de 5 sau 6 incizii, de dimensiuni mici (0,5-1 cm), la nivelul abdomenului. Se utilizeaza o camera video si cateva trocare prin care se introduc instrumentele cu care se va lucra. Unul sau mai multe falduri ale stomacului se cos in interiorul stomacului, astfel incat volumul se va reduce cu aproximativ 70% . Astfel stomacul va retine mult mai putina mancare, iar pacientilor le va fi suficient un consum foarte redus de alimente.
Tratamentul obezitatii – Avantajele plicaturii gastrice:
• nu implica implantarea unor corpuri straine in organism sau rezectia stomacului;
• este reversibila, deci se poate renunta la aceasta cu ajutorul unei noi interventii;
• rata de complicatie este foarte scazuta;
• interventia se face laparoscopic, deci recuperarea este una foarte rapida;
• datorita slabirii postoperatorii se amelioreaza afectiunile metabolice asociate obezitatii (ex: diabet zaharat, tensiune arteriala, etc.)
Recuperarea este una rapida implicand o spitalizare de aproximativ 1-2 zile, dupa care pacientul este externat si isi poate relua activitatile uzuale. Intoarcerea la locul de munca se poate face dupa aproximativ o saptamana in cazul unui loc de munca sedentar sau in aproximativ doua saptamani daca locul de munca presupun un efort fizic crescut.
Cea mai in voga metoda de chirurgie batriatrica se numeste gastrectomie longitudinala laparoscopica (gastric sleeve). Aceasta este o procedura de micsorare a stomacului indicata pentru pacientii obezi cu grad de risc superior sau pentru cei ce doresc minimalizarea riscului interventiei chirurgicale. De asemenea se poate efectua si in cazul pacientilor cu varste inaintate.
Chirurgie bariatrica Cluj – In ce consta aceasta procedura de gastric sleeve?
Aceasta interventie se realizeaza prin tehnici laparoscopice, deci se rezeca o parte din stomac si se realizeaza un tub gastric care are volumul de aproximativ 100- 150 ml (practic se transforma stomacul intr- un tub care isi pastreaza functia). Dupa aceasta interventie se vor putea manca numai cantitati mici de alimente care vor determina o senzatie de sete foarte accentuata, deoarece capacitatea stomacului va fi una foarte mica. De asemenea, prin scoaterea unei mari parti din stomac, se extrage si partea care produce un hormon numit grelina si care determina senzatia de foame. Din moment ce acesta nu se mai poate produce dispare deci si senzatia de foame, fiind inlocuita de senzatia de sete.
Chirurgie bariatrica Cluj – Avantajele gastric sleeve
• dupa ce se va reduce din volumul stomacului acesta va functiona normal, deci veti putea consuma majoritatea alimentelor insa in cantitati mici;
• nu prezinta fenomene de malabsorbtie, deci nu afecteaza absorbtia vitaminelor si/sau a mineralelor, astfel nefiind necesara completarea acestora cu suplimente;
• riscurile de aparitie a unei ocluzii intestinale dupa o astfel de procedura bariatrica sunt minime/aproape absente;
• prin aceasta metoda se minimalizeaza riscul aparitiei unui ulcer gastric;
• procedura este unica;
• efectuarea acestei interventii permite evitarea oricaror complicatii care ar putea fi produse de introducerea in organism a unui corp strain;
• in urma slabirii datorita acestei proceduri se amelioreaza bolile asociate obezitatii (diabet, hipertensiune, etc.);
Recuperarea consta intr-o spitalizare de aproximativ 1-2 zile, urmand mai apoi o perioada de aproximativ o luna in care sa fie adoptata o dieta lejera, semisolida. Dupa aceasta perioada se va adopta o dieta solida hipocalorica imbogatita cu proteina. Pacientul se poate intoarce la locul de munca dupa aproximativ doua saptamani, iar timpul total de recuperare este de aproximativ 3 – 4 saptamani.
Tratamentul obezitatii – Durata interventiei gastric sleeve (micsorare stomac) este cuprinsa intre 1 si 3 ore.
Ultima metoda prezentata este Bypass-ul gastric si este indicat pacientilor care sufera de obezitate morbida avansata, adica au un indice de masa corporala mai mare de 50 sau celor care sufera de obezitate de mai mult de 5 ani, nu au probleme cu consumul de alcool, nu sufera de afectiuni de ordin psihiatric si au varsta cuprinsa intre 18 si 65 de ani.
Chirurgie bariatrica Cluj – In ce consta aceasta procedura de bypass gastric?
Procedura consta in capsarea partii superioare a stomacului acesta fiind transformat intr-un saculet de aproximativ 20 ml, ramanand astfel un stomac inferior care nu va fi folosit. Cu atat mai mult, intestinul subtire se sectioneaza la aproximativ 50 cm de la nivelul duodenului, se aduce si se coase la acest saculet. Astfel se realizeaza un circuit sub forma unui Y (Roux-en-Y) , care ”scurtcircuiteaza” mai mult de 80 % din stomac si prima portiune a intestinului subtire.
Astfel pacientul poate manca cantitati mici de alimente solide, acestea fiind mai apoi evacuate in intestinul subtire fara a mai ajunge in zonele unde se produce absorbtia maxima, in acest mod se absorb deci mai putine calorii . Din intestinul subtire alimentele ajung in colon si resturile nedigerabile vor fi eliminate, deci astfel digestia este completa.
Tratamentul obezitatii – Avantajele acestei bypass-ului gastric
• odata cu slabirea care este marcata dupa aceasta interventie se amelioreaza conditiile medicale asociate cu obezitatea ( hipertensiunea, boala de reflux gastroesofagiana, dureri de spate si de articulatii, apneea obstructiva in somn);
• unele afectiuni pot disparea in totalitate cum ar fi edemul picioarelor sau tromboembolismul venos;
• se constata imbunatatirea simptomatologiei diabetului zaharat, glicemia putand scadea fara tratament medicamentos si chiar se poate vorbi despre vindecare in cazul anumitor pacienti;
Ca si timp de recuperare postoperatorie, spitalizarea este una putin mai lunga decat in cazul celorlalte proceduri bariatrice si are o durata de aproximativ 4-5 zile. In primele zile pacientul va putea consuma lichide, evitand insa lichidele dulci, ulterior alimente semisolide, iar dupa aproximativ 3 saptamani va putea mesteca si inghiti diverse alimente solide. La acesti pacienti se recomanda si asocierea unor produse ce contin saruri minerale si vitamine, datorita faptului ca poate aparea in timp malabsorbtia.
Astfel, este posibil ca dupa o astfel de procedura pacientii sa se simta slabiti, cu o energie fizica redusa. Pentru o recuperare a nivelului de energie normal poate fi necesara o perioada de aproximativ 3 luni. Rezultatele unei proceduri bypass persista foarte multi ani dupa interventie, slabirea se face in procent foarte mare spre deosebire de celelalte proceduri bariatrice si singura problema care poate fi pe termen lung este malabsorbtia care va fi corectata prin administrarea de vitamine si saruri minerale.
Sa luam ca exemplu gastric sleeve, aceasta operatie utilizeaza niste instrumente speciale fara de care realizarea ei ar fi imposibila. Casa nationala de asigurari nu acopera costul acestor materiale, astfel ca operatia are un cost indiferente ca se face in spitalul de stat sau in cel privat.
Pentru mai multe detalii privind pretul interventiilor sunati la numarul de telefon +40 364 140 261 (Clinica Venart Cluj-Napoca). Colegii de la receptie va vor raspunde la orice intrebare.
Sursa foto: obesiteafrique.com/en/anneau-gastrique-details.php, evergreenhealth.com/gastric-bypass
Afla mai mult despre: chirurgie bariatrica