fbpx

Cum aflu daca sunt obez sau supraponderal?

Powered by YAZIO

Cum aflu daca sunt obez sau supraponderal?

Ne putem considera obezi atunci cand indicele de masa corporala (IMC) depaseste 30. Atunci cand limita de 30 IMC este depasita, masurile pentru vindecarea obezitatii devin imperios necesare.

IMC sub 20: subponderal
IMC intre 20 si 25: normoponderal (greutate normala)
IMC intre 25 si 30: supraponderal
IMC intre 30 si 35: obezitate clasa I
IMC intre 35 si 40: obezitate clasa II
IMC de peste 40: obezitate clasa III (obezitate morbida).

PASUL 1: Selectati genul (femeie/barbat) , varsta,  inaltimea (cm) si greutatea (kg) in tabelul de mai sus.

PASUL 2: Comparati rezultatul cu valorile de mai sus.

Ce este indicele de masa corporala (IMC) ?

IMC este un indicator cu recunoastere stiintifica, stabilit in urma rezultatelor unor studii populationale de mare anvergura, care au avut ca scop relevarea unei legaturi intre raportul inaltime-greutate pe de-o parte si starea de sanatate, pe de alta parte. Statisticile arata ca persoanele al caror indice de masa corporala este cuprins in intervalul 18,50 – 25 au o stare de sanatate mai buna. Depasirea acestui interval, atat cu plus cat si cu minus, reprezinta un risc pentru starea de sanatate. Valorile indicelui de masa corporala de peste 25 coincid cu o crestere proportionala a problemelor de sanatate – cu cat greutatea este mai mare, cu atat creste riscul aparitiei problemelor de sanatate. Dar si deficitul ponderal excesiv reprezinta un risc de aparitie a unor probleme de sanatate. Cu cat indicele de masa corporala se “indeparteaza” de intervalul 18,50 – 25, cu atat creste riscul aparitiei problemelor de sanatate.

Cresterea greutatii corporale creste riscul aparitiei unor probleme de sanatate, cum ar fi:

  • bolile cardiovasculare
  • insuficienta cardiaca
  • hipertensiunea arteriala
  • infarctul miocardic
  • accidentul vascular cerebral
  • afectiunile articulatiilor
  • unele tipuri de diabet
  • unele tipuri de cancer

 

Chirurgia bariatrica sau chirurgia obezitatii are ca și scop scaderea in greutate de lunga durata, ameliorarea calitatii vietii si disparitia bolilor asociate fiind considerata cea mai buna metoda in tratamentul obezitații morbide. Dupa operatie, greutatea scade treptat, pacientii ajungand la greutatea dorita in aproximativ un an.
Calea de abord este laparoscopia, adica o tehnica minim invaziva, ceea ce asigura recuperare rapida, insertie rapida in societate si intoarcere rapida la locul de munca.

Calculator Indice Masa Corporala (IMC) – Rezultatele sunt pur orientative. El trebuie utilizat in corelare cu alte masuratori si informatii pentru a stabili riscurile pentru starea de sanatate.

 

Calculator grasime corporala

Incepe conversatia
Cu ce va pot ajuta?